Červen 2016

Snídaňový chlebíček

19. června 2016 v 17:06
2 hrnky polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček (lepší jsou jemné), 1 hrnek podmáslí, 1/2 hrnku medu, 3 lžíce oleje, 2 našlehaná vejve, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra.

Smíchat sypké přísady, přidat podmáslí, vejce, olej a med, vypracovat tužší tešto, dát do formy vyložené pečícím papírem a péci 40 až 45 minut na 180°C.
Já ho snídám namazaný máslem a třeba medem nebo marmeládou.♥

Sv. Hostýn

18. června 2016 v 18:02
Dnes je opravdu skvělý výhled na sv. Hostýn. Je to focené z okna v Přerově - Předmostí.

Lívanečky z podmáslí

16. června 2016 v 8:35
2 dvoudecové skleničky podmáslí, 1 vejce, půl prášku do pečiva, 5 až 7 lžic polohrubé mouky. Našleháme těsto metličkou a smažíme lívanečky. Hotové podáváme s povidly, marmeládou, tavrohem, šlehačkou atd.

Jednoduchý chleba

13. června 2016 v 16:04
2 hrnky hladké mouky nebo 1 hladké a 1 chlebové, 1 hrnek vlažné vody + 1 lžíce octa, 1 lřička cukru, 1 lžička kmínu, 1 lžíce soli, hrst semínek - slunečnice, sezam, len, ovesné vločky, podle chuti, 2 lžíce oleje, 7g sušených kvasnic.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Smícháme všechno sypké, přidáme tekutiny, vypracujeme těsto a necháme asi 1 1/2 až 2 hodiny kynout.
Vykynuté dát do vymazané chlebíčkové formy, potřeme slanou vodou (lžička soli do 1dl vody), posypeme semínky nebo ovesnými vločkami a upečeme ma 200°C dozlatova. Před dopečením ještě potřít slanou vodou.

Pivní chléb

13. června 2016 v 15:55
Dva hrnky hl. mouky, 1 hrnek vlažného piva piva, 7g sušených kvasnic,1 lžička cukru,1 lžička kmínu, dvě lžíce oleje, 1 lžíce soli.
Vypracovat těsto, nechat vykynout, dát do vymazané formy na chleba (oválný pekáč, mísa z remosky atd.) potřít slanou vodou aby byla křupavá kůrka a upéci ve vyhráté troubě na 220°C, po 20 minutách snížit na 180°C a péci ještě 20 až 30 minut. nechat vychládnout na mřížce. Během pečení asi třikrát potřít ještě slanou vodou.

Rohlíky jako za starých časů

13. června 2016 v 15:46

500 g polohrubé mouky, 250 ml teplé vody, 3 lžíce másla - já použila domácí sádlo, 21 g čerstvého droždí, 10 g cukru, 10 g soli.
Do mísy dáme droždí a cukr a rozmícháme na kašičku. Přilijeme vodu a rozpuštěné sádlo a promícháme.
Přisypeme osolenou mouku, promícháme nejdřív stěrkou a pak hněteme. Hnětení bychom měli věnovat tak 15 minut naší energie, těsto se odmění modelínovou konzistencí a na výsledné chuti je to pak také hodně znát. Po správném hnětení je těsto vláčné, mísa i ruce jsou suché.
Těsto necháme hodinu odpočívat, poté je rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme koule, které lehce rozválíme a každou rozdělíme na 4 díly. Vznikne 8 trojúhelníků.
Trojúhelníky jednoduše rozválíme , stočíme do rohlíku
Vytvarované rohlíky klademe na plech vyložený pečícím papírem. necháme 1 až 2 hodiny kynout.
Předehřejeme si troubu, do které vložíme plech na pečení, na maximum. Rohlíky dáme do trouby a pečeme 15 až 18 minut.
Před pečením můžeme podle chuti posypat kmínem, mákem atd.