Horké nápoje a čajíčky

8. listopadu 2010 v 7:57
Podzim nezadržitelně vládne, dny jsou již chladné, i když třeba ještě svítí sluníčko. A tak přijde k duhu pár receptů na několik dobrých horkých nápojů.
Já osobně mám nejraději zelený čaj s mátou, ale i ostatní jsou dobré.
Kdo chce může některý vyzkoušet. Recepty jsou dlouho sbírané z různých zdrojů.
****************************************************************************************************

Čajíček pro labužníky
Potřebujeme: 2 sáčky černého čaje, 1 litr vody, 1 grapefruit, 1 pomeranč, med podle chuti, špetka zázvoru

Sáčky čaje zalijeme horkou vodou, přidáme šťávu z ovoce, špetku zázvoru pro zahřátí a med podle chuti. Zamícháme a můžeme podávat.
**************************
Pařížský čaj
Suroviny: 1 lžička sušeného heřmánku, 2 dl vody, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička medu

Heřmánek přelijeme vroucí vodou a necháme pod pokličkou 10 minut odstát. Potom ho scedíme do šálku a ochutíme citrónovou šťávou a medem.
**************************
Ochucený zelený čaj
Do velkého hrnku (0,5l) si připravíme: 1 lžičku oblíbeného zeleného čaje a pár snítek máty

Vše zalijeme horkou vodou, necháme 10 min. vyluhovat. Po vychladnutí přidáme velkou lžíci medu. Med by neměl být zahřátý víc než na 50°C, poté ztrácí své léčebné účinky.

Obměna: vynecháme mátu a přidáme pár kousků kandovaného zázvoru.
**************************
Jablečný čaj
Suroviny: jablka, med (popřípadně třtinový cukr), citron, skořice

Jablka si oloupáme a slupky z nich dáme do menšího hrnce. Oloupaná jablka si ještě nakrájíme na menší kousky a přidáme. Přilijeme vodu a necháme vařit. Poté necháme luhovat ještě pár minut a nabereme si horkou jablečnou šťávu do sklenice (efektní je skleněná) nebo do hrníčku. Ochutíme si ji medem (třtinovým cukrem), citrónem a svitkou skořice. Nakonec si přidáme kousky uvařených jablíček, které můžeme sníst.
**************************
Čaj proti nachlazení
Potřebujeme: voda, pepř, hřebíček, zelený čaj, zázvor

Do 0,25 litru horké vody přidáme špetku mletého pepře, 4-5 hřebíčků,
1 lžičku zeleného čaje a 1/3 lžičky zázvoru.
**************************
Brusinkový svařák pro děti
Potřebujeme: 1 l brusinkové šťávy, 1/2 hrnku brusinek (pokud máte doma sušené nebo zamrazené, lze také použít), 1 celou skořici, 2 hřebíčky, 1/2 hrnku cukru krupice (řiďte se ale podle chuti dětí), špetku mleté skořice

Brusinkovou šťávu, celou skořici a hřebíček smíchejte ve středním kastrolu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pomalu vařte. V malém kastrolku smíchejte zase brusinky, cukr, mletou skořici a přidejte 2 lžíce vody. Lehce zahřívejte na mírném stupni za stálého míchání, až brusinky popraskají a jsou obalené cukrem. Když brusinky vychladnou, napíchněte pár bobulek na dekorativní párátka. Nalijete svařenou horkou brusinkovou šťávu do hrníčků a ke každému přidejte brusinkové párátko. To samé můžete udělat také v rybízové variantě.
*************************
Teplá dobrota
Potřebujeme: 1/4 litru šlehačky, 2 lžíce medu, 2 lžičky citronové nebo pomerančové šťávy rozmixujte spolu s šálkem horkého silného černého čaje.

Necháme 2x krátce přejít varem a podáváme do postele.Při nachlazení pomůže vypotit se.
*************************
Zimní čaj
Potřebujeme: maliník, černý bez a šípek - stejným dílem a kousek skořice

Zalejeme horkou vodou, necháme vylouhovat, scedíme, můžeme osladit medem.

Nechte si chutnat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama