Srpen 2008

Zdravé sušenky

22. srpna 2008 v 10:11
Řecké velikonoční sušenkySUŠENKY



2 1/4 šálku hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 1 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 šálek moučkového cukru, 1/2 šálku rozpuštěného másla, 1/2 lžičky až 1 lžička vanilky (prášek) nebo pár kapek vanilkové esence, 1 lžíce mléka, 1 vejce
Na potření: 1 žloutek, 1 lžíce mléka, 3 lžíce sesamových semínek


Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva. Ve druhé míse smíchejte cukr a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vanilku, mléko a vejce. Promíchejte a pak přimíchejte mouku se solí a pořádně zpracujte.
Z těsta oddělujte lžící vždy kousek a na pomoučeném vále z něj vyválejte šulánek. Konce zmáčkněte dohromady - tvořte kolečka a různé další tvary. Dejte na vymaštěný plech a potřete žloutkem s mlékem. Posypte sezamem a pečte 13 až 15 minut, dokud nezhnědnou.
Podávejte vychladlé.
Sušenky - moc dobré a zdravé :-)




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

80 g změklého másla, 80 g cukru, 80 g ovesných vloček (kvalitních), 100 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sáček loupaných slunečnicových semínek (100 g), 1 sáček hrozinek (100 g)

POSTUP PŘÍPRAVY

Ze všech surovin vypracovat těsto. Aby se s těstem lépe pracovalo, je dobré nechat ho chvíli ztuhnout v lednici (ale není to nutné).
Těsto rozdělit na polovinu a z každé vyválet na pomoučněné podložce váleček o průměru asi 3 - 4 cm (podle toho, jak velké sušenky budete chtít).
Váleček pokrájet na cca 1 cm silná kolečka, přenést je na plech, pokrytý pečícím papírem. Péct ve vyhřáté troubě, dokud povrch nebude lehce růžový.

Nejlepší jsou ještě trochu teplé :-), mohou se i zamrazit
.




Knírač malý

5. srpna 2008 v 15:38
V sobotu 2.8. 2008 jsme si přivezli štěně Danyho.