Rooibos

29. prosince 2007 v 15:29
Název Rooibos (též rooibosh nebo rooibush) v překladu znamená červený keř. První písemná zmínka o tomto nejoblíbenějším nápoji domorodců v jižní Africe pochází z roku 1772. Z těch časů se zachoval i první popis této rostliny Aspalathus linearis, z které s Rooibos připravuje.
Rooibos má široké uplatnění. Můžete ho pít horký i ledový. Díky obsahu stopových prvků, které jsou složením a obsahem podobné mléku, se roobos může využívat i jako náhrada mléka u dospívajících. Stejně tak poslouží všem, kteří mají problémy s alergií na mléko. Vzhledem k nulovým hodnotám kofeinu můžeme tento čaj nečaj popíjet bez větších omezení po celý den. Je známé, že tanin ve větším množství může bránit vstřebávání železa a zhoršovat metabolizmus bílkovin. Obsah této látky v rooibosu je natolik nízký, že skutečně nic nebrání v tom, abychom si denní spotřebu určovali podle chutě. I při tomto čaji je důležité vybrat si vlastní způsob dochucení. Přidáním mléka či smetany čaj zjemníte, ale stejně dobře chutná i samotný. Kdo rád více sladí, může si rooibos přisladit cukrem či medem, není to vašk nutné. Je sám od sebe mírně nasládlý a s troškou citrónu nepotřebuje již žádné jiné dochucení. Rooibos se výborně hodí na doplnění minerálních látek po sportu či těžké fyzické námaze.
Čaj-nečaj obsahuje stopové prvky, velké množství flavonoidů a poměrně málo teinu.
Příprava:
Čajovou lžičku plně naplníme čajem nečajem rooibos, dáme do připraveného šálku a zalijeme 2,5 dcl vařící vody. Šálek přikryjeme a necháme louhovat 2,5 - 3 minuty. Přecedíme přes sítko a podáváme. Rooibos můžeme bez obav i ohřívat. Na rozdíl od černých čajů neztrácí ani po této úpravě svoji chuť a vůni.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Les Halles Les Halles | Web | 10. ledna 2008 v 7:25 | Reagovat

Rooibos je výborný čaj! Obvzláště rooibos lemonita, ta je výborná, do té nemusíte dávat ani citrón. Jako jiný "čaj" by doporučil maté. Můj oblíbený je maté salida. Salida je směs čistého maté a citronové trávy. Tento "čaj" můžete dokonce zalít až 5* po sobě, má velice silnou chuť a je lahodný.

2 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:21 | Reagovat

[1]: Děkuji za doplňující informace.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama