Šípkový čaj na posílení imunity

8. listopadu 2007 v 16:04
Šípkový čaj patřil v bylinné tradici našich babiček k tomu snad nejužívanějšímu léčivému nápoji. Má komplexní účinky. Pomáhá při nachlazení, působí proti únavě, celkově osvěžuje a zvyšuje i odolnost proti infekcím. Píval se dřív tedy spíš jaksi preventivně, byť kupříkladu s medem uměl "zabrat" i ve fázi, kdy angína už vystrčila ostřejší růžky. Ovšem na posílení imunity je šípkový čaj prostě vynikající. Šípky totiž obsahují hodně vitaminu C, dále vitamin P a vitaminy skupiny B i karoten.
šípkový čaj
A jak se takový správný či "babiččin" šípkový čaj připravuje? Jsou různé postupy. Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nejdřív nechá odstát aspoň půl hodiny ve studené vodě, pak se teprve vše uvede do varu, který má trvat asi dvě minuty. Opět se nechá tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat. Jiní zase drcené šípky přelijí vroucí vodou, a taky je asi dvě minuty vaří. Vývar je pak třeba nechat odstát déle.
šípkový čaj
K cezení drcených šípků musíme použít velmi husté sítko, ale daleko spíš nějakou látku - výborné bývaly originál látkové oprané už dětské pleny - aby se do čaje nedostaly jemné chloupky, které plody šípků obsahují. A právě kvůli těm chloupkům se někdy šípkový čaj vaří ze šípků celých. V takovém případě se šípky musejí namočit do vody 24 hodin dopředu a teprve pak se krátce povaří. Rituál s alespoň půlhodinovým odstátím po uvaření platí i zde. Tento způsob je výhodný i v tom, že jednou již uvařené šípky se mohou znovu přelít studenou vodou a znovu povařit, neboť živin v nich ještě zůstalo dost. A cezení je samozřejmě nesrovnatelně jednodušší.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Stodulka Stodulka | E-mail | 3. října 2008 v 13:07 | Reagovat

Mám dotaz, neztratí čaj vařením své léčivé účinky? Od babičky mám recept, že usušené šípky se válečkem na nudle rozdrtí, pak se nechají vylouhovat ve studené vodě a ta zcezená se jen zahřeje na teplotu již ke konzumaci. Vůbec čaj nevaří a je to výborné a velmi zdravé. Děkuji Stodulka

2 Dave Dave | 8. října 2008 v 12:35 | Reagovat

Já sušený šípky rozemelu v mlejnku na kávu a směs pak zalévám podle chuti vařenou vodou jako klasickej čaj,,nechám 10-20 minut a pak přes sítko nálevám ke konzumaci,,,,akorát teda každej muj udělanej čaj má daleko světlejší barvu než tady na obrázku,,je spíš do oranžova,,,

3 kk kk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 0:59 | Reagovat

Taky nechapu, jak tam ten vitamin C muze prezit, kdyz se to vari... Ale odpovedi se asi nedockame...

4 Helena Helena | 11. listopadu 2008 v 11:20 | Reagovat

Měla jsem doma 3 roky ukryté sebrané šípky. Večer jsem hrst šípků nechala přes noc macerovat ve vodě a ráno povařila. Poté šálek nalačno vypila a přes den uchovala v termosce a popíjela v práci. Takto piji asi 14 dní. Nevím jak, ale zmizelo mi akné na čele :) Je mi skoro 30 let a z nějakého důvodu mi v srpnu začalo na čele akné (úplně jsem "zpubertila"). Ovšem šípek zabral.

5 Sabinee Sabinee | E-mail | 9. května 2010 v 12:25 | Reagovat

woww

6 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:14 | Reagovat

[1]: Ano, často se čaj připravuje takto. Pokud se čaj vaří, měl by být var co nejkratší.

7 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:15 | Reagovat

[2]: To asi záleží na množství šípků.

8 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:17 | Reagovat

[3]: Jak jsem uvedla, pokud někdo připravuje čaj varem (měla by stačit horká voda)tak by měl být co nejkratší.

9 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:18 | Reagovat

[4]: To je dobře. Já zastávám názor, že bylinky by neměly být déle nasbírané než rok, ale u Tebe tříletý šípek zabral.

10 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:30 | Reagovat

Děkuji za všechny komentáře a omlouvám se za zpožděné odpovědi. Dlouho jsem nebyla na netu.

11 Lucerna Lucerna | Web | 1. prosince 2010 v 19:20 | Reagovat

nevedela som, ze to je takto zlozite.. :-O ja spolieham na caje zo sacku, ale clovek nikfy nevie.. mozno sa mi tato vedomost bude hodit :)

12 jarulina jarulina | E-mail | 2. prosince 2010 v 10:29 | Reagovat

Šípkový čaj ze sáčku je dosti slabý, přímo z rozdrcených šípků ma větší sílu a tím i více hodnotných látek. Je to trochu pracnější než vhodit sáček do hrnku, ale stojí to za to.

13 Dudek Dudek | E-mail | 23. října 2011 v 17:56 | Reagovat

Musí se šípky půlit a čistit

14 Slávka Slávka | 8. listopadu 2011 v 6:57 | Reagovat

[13]:Moj manzel nasušil celé šípky, a pred prípravou ich rozdrvím v mažiari, nechám cez noc luhovať v studenej vode, ráno scedím cez kapesník (cez sitko by prešli aj malé chlpky zvnutra šípky), potom trochu prihrejem a pijeme. Takto čaj nestratí vitamimy, pretože sa vôbec nevarí.

15 jarulina jarulina | 8. listopadu 2011 v 8:41 | Reagovat

[14]: Ano, řekla bych, že to je nejsprávnější postup přípravy.

16 jarulina jarulina | 8. listopadu 2011 v 8:45 | Reagovat

[13]: Čistit se musí vždy, někdo používá celé šípky, ale větší sílu má určitě čaj z půlených nebo přímo rozdrcených.

17 Honza Honza | 10. dubna 2012 v 15:30 | Reagovat

Když si projedete internet nakonec najdete vhodný recept..četl jsem, že varu čaj nesmí dosáhnout. Ideální teplota je zhruba 80 stupňů (var nastává když první bublina ve vodě dosáhne až k hladině, nikoliv zurčivé bublání). Varem se neztratí veškeré C ale podstatně se zredukuje.

18 avaloka avaloka | 6. října 2012 v 23:14 | Reagovat

[3]: mily "kk" vitamin c je v sipkach viazany takymi chemickymi vazbami, ktore umoznuju jeho prezitie aj ked sa vari, preto okrem sipkoveho caju, resp vyvaru  maaj sipkovy dzem vysoky obsah vitaminu c

19 Ivka Ivka | 28. října 2012 v 19:30 | Reagovat

avaloka to co tu pises som hladala dlho, je to naozaj tak... mozem si to niekde overit...dakujem tvoja kamoska..

20 frenki frenki | 6. listopadu 2012 v 22:40 | Reagovat

ivka mozes si to overit tu http://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/biologia-a-geologia/12251/?print=1

21 jarulina jarulina | 29. září 2013 v 22:15 | Reagovat

[13]: Můžou se půlit, ale není to nutné, čistit by se měly.

22 jarulina jarulina | 29. září 2013 v 22:17 | Reagovat

[21]: Ale to už je tu napsané.

23 Mirek Mirek | 6. prosince 2014 v 18:57 | Reagovat

Já jsem šípky nasbíral ještě před prvními mrazíky. Omyl jsem je, otrhal oschlé zbytky lístků a nechal dokonale uschnout. Na Ebay jsem dále koupil papírové sáčky na čaj, které mají nitku na stahování. Nyní pouze šípky rozemelu, naplním několik sáčků a mám na pár dní hotovo. Čaj je vynikající s medem ...a bez chloupků. Doporučuji tento postup.

24 jarulina jarulina | 6. ledna 2015 v 10:27 | Reagovat

[1]: Takto je to asi nejsprávnější postup.

25 Jana Jana | E-mail | Web | 20. ledna 2015 v 8:31 | Reagovat

Já mám pro vás skvělý tip. Věděli jste, že účinky chlorelly jsou i na imunitu? Já jí užívám na poruchu trávení, ale příčinu mám v imunitních procesech http://www.bonobono.cz/clanek/10-chlorella-a-jeji-ucinky.html

26 benli benli | 3. listopadu 2016 v 8:34 | Reagovat

Chcete posílit svou imunitu s těmi správnými bio přípravky?

http://www.koutekzdravi.cz/Imunita-a-posileni-organismu-c27_0_1.htm

27 romi romi | 28. prosince 2016 v 12:11 | Reagovat

Posilujte svou imunitu s nejúčinnějším antioxidantem astaxanthinem:

http://www.bonaloka.cz/posileni-imunity/

28 jarulina jarulina | 18. května 2017 v 8:30 | Reagovat

[25]: Díky, ale chlorela se však musí koupit a není levná, šípky na čaj si můžete nasbírat v přírodě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama