Listopad 2007

rady slovenských fazolářů

13. listopadu 2007 v 15:07
Tinktúra proti piskaniu alebo hučaniu v ušiach na zlepšenie pamäti a pri krvnom obehu/pri trpnuti prstov/.Používajú sa listy zo stromu Ginko dvojlaločné alebo po česky Jinan dvoulaločný.Listy sa zbierajú od mája do júla.Nakrájajú sa najemno a zalejú sa liehom. Po 14-tých dňoch máme hotovú tinktúru,ktorú ocedíme a užívame denne 3krát po 15 kvapiek asi po dobu 1 mesiaca.Tinktúra je výborna prevencia proti mozgovým infarktom a pri astme.

Extrak proti bolesti svalov a klbou:1 kus Alpa Lesana 250ml,10 tabletiek aspirinu,5 kúskov listov Alloe véra.Tabletky rodrvimé na prášok Allo vera nasekame na drobné kúsky a namočime do alpy.Nechame 10 dní vyluhovať,scedíme a natierame boľavé časti teľa.

Jednoduchý recept na slané pečivo..volá sa to syrové pupáčiky a tu je recept: 300 g polohrubej múky, 250 g masla (Palmarín, Hera, Helia), 250 g tvarohu, 1 kyslá smotana (200G), 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička prášku do pečiva a 4 ks trojuholníkových syrov Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme z nich hladké cesto.Na pomúčenej doske vykrajujeme ľubovoľné tvary - kolieska, tyčinky, mesiačiky, srdiečka a ozdobíme sézamom, rascou, ľanom - fantázii sa medze nekladú. Poukladáme na plech a pečieme pri teplote 180 C približne 20 minút. Dobrú chuť!

Zdravé a výživné

13. listopadu 2007 v 14:47
Placky:

Hrnek ovesných vloček namočít asi 30 min. do vody, pak slít, přidat 4 syrové nastrouhané brambory, 1 - 2 vejce, česnek, vegeta, majoránka podle chuti, hl. nebo pohr. mouku podle potřeby, promíchat, smažit placky, hotové nechat odsát přebytečný tuk na ubrousku. Jíme teplé, zapíjíme čajem nebo kefírem nebo kyškou.

Šípkový čaj na posílení imunity

8. listopadu 2007 v 16:04
Šípkový čaj patřil v bylinné tradici našich babiček k tomu snad nejužívanějšímu léčivému nápoji. Má komplexní účinky. Pomáhá při nachlazení, působí proti únavě, celkově osvěžuje a zvyšuje i odolnost proti infekcím. Píval se dřív tedy spíš jaksi preventivně, byť kupříkladu s medem uměl "zabrat" i ve fázi, kdy angína už vystrčila ostřejší růžky. Ovšem na posílení imunity je šípkový čaj prostě vynikající. Šípky totiž obsahují hodně vitaminu C, dále vitamin P a vitaminy skupiny B i karoten.
šípkový čaj
A jak se takový správný či "babiččin" šípkový čaj připravuje? Jsou různé postupy. Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nejdřív nechá odstát aspoň půl hodiny ve studené vodě, pak se teprve vše uvede do varu, který má trvat asi dvě minuty. Opět se nechá tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat. Jiní zase drcené šípky přelijí vroucí vodou, a taky je asi dvě minuty vaří. Vývar je pak třeba nechat odstát déle.
šípkový čaj
K cezení drcených šípků musíme použít velmi husté sítko, ale daleko spíš nějakou látku - výborné bývaly originál látkové oprané už dětské pleny - aby se do čaje nedostaly jemné chloupky, které plody šípků obsahují. A právě kvůli těm chloupkům se někdy šípkový čaj vaří ze šípků celých. V takovém případě se šípky musejí namočit do vody 24 hodin dopředu a teprve pak se krátce povaří. Rituál s alespoň půlhodinovým odstátím po uvaření platí i zde. Tento způsob je výhodný i v tom, že jednou již uvařené šípky se mohou znovu přelít studenou vodou a znovu povařit, neboť živin v nich ještě zůstalo dost. A cezení je samozřejmě nesrovnatelně jednodušší.

Zázvor dokáže poradit s podzimními i jinými neduhy.

8. listopadu 2007 v 11:08
ZÁZVOROVÝ ČAJ PROTI CHŘIPCE
1 litr vody, 1 lžička zázvoru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 2 lžíce medu, šťáva z 1 citronu.
Vodu přiveďte k varu, přidejte koření a vařte 5 minut. Vyndejte celé koření, přelijte do konvice, vychlaďte na 60 stupňů, přidejte med a citronovou šťávu. Podle chuti přislaďte.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Oddenek zázvoru je koření skvělé vůně i chuti, které napomáhá trávení bílkovin, takže se hodi především do pokrmů z masa, které zároveň změkčuje, a do luštěnin. Nejenže pomůže vašemu organismu s jejich zpracováním, ale výrazně taky obohatí vaše chuťové zážitky.
Kromě velmi příznivých účinků na proces trávení umí zázvor ovlivnit i příznaky nevolnosti při cestování, má protizánětlivé účinky a působí prý i jako afrodisiakum.