Jíme zdravě

2. září 2007 v 15:01
Oves byl doporučován jako znamenitá potrava i lék pro zdravé i rekonvalescenty, pro děti i dospělé. Na rozdíl od jiných obilných výrobků mají účinek mírně projímavý.Ovesné vločky se nevyznačují žádnou charakteristickou příchutí, a proto se velmi dobře hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Využití je mnohostranné.Oves je ze všech obilnin nejmladší. Starověké kulturní národy ho neznaly. V době bronzové se na polích vyskytoval více méně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž zkušenosti převzali Germáni a Keltové.

Sušenky z ovesných vloček:24 dkg tuku* 24 dkg ovesných vloček* 30 dkg hladké mouky* 1 vejce* 1 prášek do pečiva* 24 dkg cukru* Podle chuti můžeme přidat kakao,oříšky,rozinky,sezamová semínka,slunečnice........ Postup: Tuk se rozpustí a smíchá s ostatními surovinami.Pečeme placičky na pečícím papíru.Z této dávky je je asi 36 sušenek!



KNEDLÍČKY Z OVESNÝCH VLOČEK250 g ovesných vloček, 750 ml mléka, 100 g másla, 3 vejce, strouhanka, petrželka, sůl. Vločky zalijte vařícím mlékem, přidejte sůl, promíchejte a nechte pod pokličkou nabobtnat. Pak přidejte máslo a míchejte na mírném ohni tak dlouho, až se hmota nelepí na hrnec. Vychlaďte, přidejte vejce, a pokud je třeba, zahustěte strouhankou. Přidejte nadrobno nasekanou petrželku. Mokrýma rukama tvarujte asi 3 cm velké knedlíčky, vložte je do vařící vody a nechte vyplavat na povrch. Vyberte a pokapejte olejem. Tyto zdravé knedlíčky můžete podávat jak k masu, tak samotné, třeba jen se sýrem a kečupem.

Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin.Lecitin je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr. Z ovesných vloček lze připravit spoustu pokrmů, kaše, polévky, slané i sladké nákypy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama