Srpen 2007

Šťáva z okurek

2. srpna 2007 v 19:41

Čerstvá okurka je tím nejlepším přírodním diuretikem, které známe. Podporuje vylučování moče. Má však mnoho jiných, cenných vlastností. Podporuje například svým vysokým obsahem křemíku a síry růst vlasů. To platí především tehdy, když mísíme okurkovou šťávu s karotkovou, špenátovou a se šťávou z hlávkového salátu. Okurka obsahuje více než 40% draslíku, 10% sodíku, 7,5% vápníku, 20% fosforu a 7% chloru.
Směs okurkové šťávy s karotkovou má příznivý vliv na revmatické potíže, mající původ v nadměrném ukládání kyseliny močové v těle. Jestliže se k této směsi přidá ještě šťáva z červené řepy, pochod se urychlí.
Vysokým obsahem draslíku v okurkách je jejich šťáva velmi hodnotná při vysokém a nízkém krevním tlaku.


přírodní diuretika

2. srpna 2007 v 19:22
• nadměrné hromadění tekutiny v buňkách, tkáních a orgánech, které může vést k jejich zvětšení a poruše funkce
• otok vzniká jako důsledek zvýšeného úniku a hromadění tekutiny v mimo cévním prostoru
• otoky často provázejí řadu onemocnění jako jsou jaterní, ledvinná a srdeční

Přírodní diuretika:

petržel, chřest, špenát, celer, pampeliškové listy, fenykl, kofein (káva), okurka

Vhodné je:

• konzumovat hodně ovoce a zeleniny z důvodu vysokého obsahu draslíku
• banány
• meruňky, broskve
• ananas
• borůvky, jahody, rybíz, angrešt…
• rajčata
• červená řepa
• (červené zelí, čočka, fazolky, kukuřice, ředkev, kapusta,….)

Nevhodné jsou :

• slané, konzervované a instantní pokrmy
• potraviny s vysokým obsahem soli nebo sodíku
• minerální vody s vysokým obsahem sodíku

Omezit je nutné :

-solení

-nadměrné kořenění