Zelené koktejly

8. července 2007 v 16:26



Pokud si budete chtít namixovat zelený životabudič, zapamatujte si především, že pro jeho přípravu byste měli vybírat nejlépe listy, které vyrašily na nezamořené půdě, nebyly chemicky ošetřovány a nejsou přerostlé. V žádném případě nezpracovávejte rostliny zvadlé nebo zasažené jakoukoli chorobou či škůdcem. Před zpracováním v odšťavňovači, nebo v mixeru, všechny suroviny pečlivě omyjte a několikrát opláchněte pod tekoucí vodou. Do zelených šťáv nepřidávejte ovoce, kyseliny v něm obsažené by mohly neutralizovat působení některých aktivních látek. Co přidat můžete (a někdy i musíte, aby šla nať zpracovat), je čistá voda.

Šťáva z pampelišky

Na jaře je pampeliška skutečně božím lékem, který pomáhá především při všech problémech způsobených přetížením jater. Je neocenitelným zdrojem vápníku a draslíku a díky svému obsahu vitaminu A stojí na prvním místě mezi vší listovou zeleninou.

Tekutý kerblík třebule
Tahle rostlinka možná není tak známá, přitom jde o velmi účinný prostředek při léčbě různých žlučníkových, ledvinových a jaterních poruch. Vynikajícím tonikem je šťáva z listů kerblíku, hlávkového salátu (ale ne z přehnojeného záhonku) a pampelišky. Ještě silnějších účinků dosáhnete přidáním květů pampelišky, pokud vám pak bude nápoj připadat příliš hořký, můžete ho přisladit trochou mrkvové šťávy.

Petrželová šťáva
Vzhledem k vysokému obsahu minerálních solí (zejména draslíku) přeměňuje tento výtažek kyselé krevní prostředí, jež bývá často útočištěm choroboplodných zárodků různého druhu, na prostředí výrazně zásadité. Zároveň zvyšuje průchodnost ledvin. Mimo jiné tak pomáhá vyčistit problematickou pokožku a dokonce ovlivňuje i alergie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama