recepty na čaj

7. července 2007 v 18:35

Ruský čaj

Přísady:
• Čajové sáčky
• Polévková lžíce medu
• Hřebíček
• 1/3 tyčinky skořice
• Šťáva z jednoho citronu a 2 pomerančů
Do čajové konvice vlijte trochu horké vody tak, aby bylo pokryté dno. Přidejte med, hřebíček a tyčinku skořice. Zahřívejte 7 minut. Přidejte čajové sáčky
a zalijte vroucí vodou. Nechte čaj 5 minut ustát. Za míchání přilijte citrónový
a pomerančový džus. Nalévejte tento silný, chutný nápoj přes sítko do sklenice. Ihned podávejte.
Protichřipkový čaj
Tento recept je dosti jednoduchý, ale velmi dobře zabírá. Uvařte si konvici silného černého čaje (nejlépe Omán, Rize nebo Gruzie OP). Nechte minimálně pět minut louhovat! Poté řádně oslaďte medem (jedna až dvě polévkové lžíce), přidejte mléko a na závěr trochu slivovice dle chuti (cca. půl až jeden panák). Nechte tak pět, deset minut odstát a pomalu vypijte. Skutečně výborně zabírá proti chřipce.
Ice tea
Ice Tea - pro ty, co by preferovali v letních horkých dnech jiný ledový čaj než s příchutí broskve tu máme recept! Do pet lahve nasypte asi 10 až 12 lžiček sypaného čaje (Velmi chutné jsou polofermentované čaje. Mně osobně se osvědčil Nepal Ilkam oolong, který jsem koupil v Oxalis za 28 korun na 50 gramů. Nedoporučuji kvalitní čaje - těch je škoda.) a uzavřené dejte na 8 hodin do lednice. Po osmi hodinách čaj slijte do otevřené nádoby a dochuťte citronem a cukrem. Také se mi osvědčilo přidání několika mátových listů a trochu ledu.
Zelený ledový čaj s medem
Tentokrát Vám přináším mírnou obměna receptu na ICE TEA. Uvaříme běžný zelený čaj, je jedno jaký, klidně i pytlíkový, ale doporučil bych Yunnan green, nebo Hua Cha. Konkrétně Yunnan zalijeme vodou o 80°C a louhujeme dle chuti od 1,5 až do 2,5 minuty. Po dokončení louhování rozpustíme v čaji cca. dvě lžičky medu na jeden hrnek - opět množství medu záleží na Vaší osobní chuti. Na závěr vložíme 3 - 4 kostky ledu, které čaj velmi rychle ochladí. Pro lepší vzhled nápoje ho můžeme podávat ve sklenicích a na hladinu položit ještě čerstvý mátový list, který čaji také může dodat ještě více osvěžující a ne zcela obvyklou chuť
Meruňkový ledový čaj
1 l vody
14 lžiček ovocného čaje (doporučujeme: Broskev-meruňka)
4 meruňky
1 lžíce citronové šťávy
cukr nebo sladidlo
kostky ledu

Čaj zalijeme vařící vodou, necháme luhovat 5-8 minut, scedíme a ochutíme cukrem a citronem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rozdělíme je do sklenic a přidáme k nim led asi do 2/3 výše a vše ihned zalijeme horkým čajem.
Základní receptury ledových čajů
Ovocný čaj pro přípravu ledového nápoje připravujte až 2x silnější oproti běžnému dávkování.
Černý čaj (zelený čaj) připravovaný k témuž účelu bývá velmi silný, proto jej luhujte max. 5 minut (max. 3 minuty), aby nezhořkl.
Cukr, citron a popř. jiné přísady použijte pro ochucení těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V již hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi těžce rozpouští.
Sklenici naplňte do 2/3 kostkami ledu a přelijte jej ihned připraveným a již ochuceným horkým čajem. Díky tomuto teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky /oproti čaji, který necháme dlouho stát a chladnout/ a kromě toho vynikne jeho chuť a aroma.
Aby jste se i Vy mohli cítit jako tehdejší návštěvníci dávné světové výstavy uvádíme dále kromě základních receptů na přípravu ledových čajů i některé zajímavé návody na ledové čajové koktejly a jiné speciality.


Ledový čaj černý (asi 6 sklenic)
min. 15 čajových lžiček (asi 20 g) černého čaje (ceylonské sorty, Nilgiri, E. Breakfast nebo aromatizovaný černý čaj dle chuti)
1 litr vody
šťáva ze 3 citronů (pouze pro čistý černý čaj)
cukr dle chuti
ledové kostky
kolečka nebo jen kůra citronu nebo pomeranče, snítka čerstvé meduňky apod. na ozdobu
Do nahřáté konvice dáme zvolený druh čaje, zalijeme vařící vodou a necháme max. 5 minut luhovat. Scedíme, ochutíme citrónovou šťávou, popř. osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit dle vlastního vkusu.
Ledový čaj zelený (asi 6 sklenic)
min. 14 čajových lžiček nejlépe čínského zeleného čaje (např. Sencha, Gunpowder, Chun Mee nebo aromatizovaný zelený čaj dle chuti)
1 litr vody
cukr dle chuti
ledové kostky
Do nahřáté konvice dáme zvolený druh čaje a zalijeme vodou o teplotě 70-80°C, luhujeme max. 3 minuty. Scedíme a dále postupujeme způsobem stejným jako u čaje černého.
Ledový čaj ovocný (asi 6 sklenic)
min. 14 čajových lžiček libovolného ovocného čaje
1 litr vody
cukr nebo jiné sladidlo dle chuti
ledové kostky
Do nahřáté konvice dáme zvolený druh čaje, zalijeme vroucí vodou a necháme 5-8 minut luhovat. Scedíme, popřípadě osladíme. Dále postupujeme stejným způsobem jako u čaje černého.
Obdobně můžeme připravit ledový čaj bylinný nebo z rooibosu.


Arabský mátový čaj
Arabský mátový čaj

V severní Africe a v arabských zemích se rozšířilo pití sladkého zeleného čaje ochuceného mátou. Je oblíben mezi všemi vrstvami obyvatel. Připravit si ho můžete dvěma způsoby. Zcela určitě vám zachutná, navíc vás vzpruží a osvěží. Podává se ve sklenici.
Do čajové konvice nasypeme cukr - jednu lžičku na čtvrtlitr vody (popřípadě více dle chuti) a jednu lžičku zeleného čaje. Nejvhodnější je Ču čcha (Gunpowder), ale dá se použít i Čen mej (Chun mei) a jiné trpčí zelené čaje. Dále vložíme mátu - jeden lístek na šálek. To vše zalijeme vroucí vodou. Po šestiminutovém louhování čaj důkladně promícháme a můžeme servírovat. Do skleniček ho naléváme pěkně z výšky, aby se utvořila pěna. Před podáváním do každé skleničky přidáme lístek čerstvé máty.
Pokud zvolíme druhý způsob přípravy, získáme nálev tmavší barvy a intenzivní, mírně karamelové chuti. Do hrnce nebo konvice s chladnou vodou přidáme příslušné množství cukru a dáme vařit. Když voda začne vřít, vsypeme čajové lístky (Ču čcha, Čen mej…) a krátce, nanejvýše jednu minutu, je povaříme. Nálev scedíme do konvice, ve které máme připravenou mátu. Po třech minutách můžeme rozlévat do sklenic.
Jablečný čaj s medem, skořicí a citronem
Ingredience:

jablko
med
skořice
citron
Příprava: Jablko oloupejte a slupky dejte do hrnku. Zbytek jablka pokrájejte na kousky, přidejte ke slupkám a zalijte horkou vodou. Nechte luhovat alespoň pět minut. Pak ochuťte medem, citronem a posypte skořicí. Můžete si popíjet chutný čaj a pak ještě vyjíst teplé jablíčko.

Náhled

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jen jen | E-mail | 5. února 2008 v 21:51 | Reagovat

Návod na ledovej čaj sem použil, ale chtělo by to zlepšit grafikua ty hrozný barevný písmenka

2 laila laila | E-mail | Web | 28. února 2008 v 13:33 | Reagovat

Miluju arabsky caj, delam ho i tak, ze ususim a nadrtim matu, tu smicham se sypanym zelenym cajem a osladim:)

3 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:26 | Reagovat

[1]: Dík za radu, až to budu vše umět. Jsem začátečník.

4 jarulina jarulina | E-mail | 1. listopadu 2010 v 17:27 | Reagovat

[2]: To může být dobré, určitě vyzkouším.

5 ffffffffffffff ffffffffffffff | E-mail | 1. prosince 2010 v 18:03 | Reagovat

fffffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjj

6 jarulina jarulina | E-mail | 2. prosince 2010 v 10:30 | Reagovat

[5]: Nikdo Ti to nenutí, každý má rád něco jiného.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama