Nepřátelé vápníku

31. července 2007 v 18:58 | www.doktorka.cz
Vápník neboli kalcium je nejrozšířenější minerál v těle. Je důležitý pro pevné kosti, zdravé zuby, dobrou vstřebatelnost železa, správnou činnost srdce a nervového systému. Výzkumy dokonce prokázaly, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Jeho nedostatek se může projevit, pokud přijímáme malé množství vápníku ve stravě nebo pokud konzumujeme látky, které zabraňují vstřebávání vápníku či ho vyplavují z kostí a organismu.
Přírodní zdroje vápníku:
Mléčné výrobky, sójové boby, tofu, sardinky, losos, arašídy, slunečnicová semena, fazole, brokolice, lískové ořechy, mandle, špenát, ovesné vločky, tmavé pečivo.

Nepříznivé vlivy na vápníkovou bilanci v organismu:
  • Větší množství tuku a kyseliny šťavelové ( v čokoládě, vařeném špenátu, petrželi, rebarboře, řepě) v potravě brání vstřebávání vápníku tím, že jej vysráží na nevstřebatelnou sloučeninu šťavelan (oxalát).
  • Nadměrný příjem alkoholu urychluje ztrátu vápníku z kostí.
  • Kofein může též narušit vstřebávání vápníku.
  • Velký příjem soli zvyšuje vylučování vápníku močí.
  • Kyselinotvorné potraviny (cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso) způsobují uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v tzv. nárazníkovém systému k neutralizaci překyselení organismu.
  • Nadměrné množství přijímaného fosforu (v mase a vejcích) podporuje vylučování vápníku.
  • Šumivé nealkoholické nápoje obsahují kyselinu fosforečnou, která vyplavuje vápník z kostního aparátu.

    Autor: mk
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama