Bylinkové octy

8. července 2007 v 16:11

Zkuste si doma vyrobit aromatický ocet, jež vám poslouží jak při vaření, tak i jako ozdoba kuchyně. Použijete-li ozdobnou láhev, můžete ho věnovat jako originální dárek.

Ocet je jedním z nejstarších konzervačních prostředků, jež se připravuje z kysaného vína, moštu nebo piva. Kyselost je způsobená obsahem alkoholu, který se mění v kyselinu octovou. Octy se liší barvou a chutí v závislosti na druhu alkoholu, z něhož se vyrábějí. K výrobě vinného octa se používají červené nebo bílé hrozny. Nejkvalitnější a také nejdražší je ocet vyráběný z italského modenského červeného vína zvaný aceto balsamico, takzvaný silný tmavý balzamikový ocet. Jeho výroba je náročná na čas. Pomalu, minimálně 10 let, zraje v dubových sudech a dalších 10 až 40 let se nechává uležet. Teprve poté se vynikající ocet jemné chuti stáčí do lahví.

Vinné octy můžeme ochutit různými druhy bylinek (estragon, kopr, rozmarýn, zelený pepř, meduňka, česnek, chilli), získáme tak širokou škálu chutí pro salátové dresinky, marinády na maso a ryby. Bylinkové a kořeněné octy lze použít i jako ochucovadlo do polévek či omáček.

Jablečný ocet s česnekem a rozmarýnou
Ideální pro luštěninové saláty

500 ml jablečného octa, 3-4 rozpůlené stroužky česneku, 3 snítky rozmarýnu

Do láhve vložíte snítky rozmarýnu, stroužky česneku a dolijte jablečným octem. Uzavřenou láhev nechte stát na slunném místě 2-3 týdny.

Bazalkový ocet
K ochucení zeleninových salátů a salátů z luštěnin

1 l vinného octu, několik snítek bazalky, 2-3 stroužky česneku

Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložíme do octa spolu se stroužky česneku. Necháme v láhvi 14 dní vyluhovat, a pak ocet přecedíme.

Koprový ocet
K ochucení okurkového salátu, houbové polévky a omáčky

1 l vinného octa, několik snítek mladého kopru, cibule

Opláchnutý a osušený kopr vložíme do lahve, přidáme pár koleček cibule a dolijeme vinným octem. Po 14dnech ocet přecedíme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama