Červenec 2007

Nepřátelé vápníku

31. července 2007 v 18:58 | www.doktorka.cz
Vápník neboli kalcium je nejrozšířenější minerál v těle. Je důležitý pro pevné kosti, zdravé zuby, dobrou vstřebatelnost železa, správnou činnost srdce a nervového systému. Výzkumy dokonce prokázaly, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Jeho nedostatek se může projevit, pokud přijímáme malé množství vápníku ve stravě nebo pokud konzumujeme látky, které zabraňují vstřebávání vápníku či ho vyplavují z kostí a organismu.
Přírodní zdroje vápníku:
Mléčné výrobky, sójové boby, tofu, sardinky, losos, arašídy, slunečnicová semena, fazole, brokolice, lískové ořechy, mandle, špenát, ovesné vločky, tmavé pečivo.

Nepříznivé vlivy na vápníkovou bilanci v organismu:
  • Větší množství tuku a kyseliny šťavelové ( v čokoládě, vařeném špenátu, petrželi, rebarboře, řepě) v potravě brání vstřebávání vápníku tím, že jej vysráží na nevstřebatelnou sloučeninu šťavelan (oxalát).
  • Nadměrný příjem alkoholu urychluje ztrátu vápníku z kostí.
  • Kofein může též narušit vstřebávání vápníku.
  • Velký příjem soli zvyšuje vylučování vápníku močí.
  • Kyselinotvorné potraviny (cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso) způsobují uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v tzv. nárazníkovém systému k neutralizaci překyselení organismu.
  • Nadměrné množství přijímaného fosforu (v mase a vejcích) podporuje vylučování vápníku.
  • Šumivé nealkoholické nápoje obsahují kyselinu fosforečnou, která vyplavuje vápník z kostního aparátu.

    Autor: mk

Občerstvení bez kofeinu

31. července 2007 v 18:51 | www.doktorka.cz
Zkuste si o pracovní přestávce dát i něco jiného než jen kávu, která způsobuje vyplavování cenných živin z kostí. Jistě již víte, že káva, čaj a další nápoje obsahující kofein mohou způsobit, že se budete cítit čilejší, ovšem tento pocit získáte pouze za tu cenu, že kofein podpoří úbytek vápníku, hořčíku a dalších látek, potřebných pro budování kostní hmoty, které budou z těla odcházet s močí.
Důsledkem je zvýšené nebezpečí vzniku zlomenin," připomíná doktor Mark Stengler. "Vhodnější alternativou kávy, obyčejného čaje a dalších nápojů s vysokým obsahem kofeinu je například zelený čaj, který má ve srovnání s kávou pouze čtvrtinový obsah kofeinu a kromě toho obsahuje antioxidanty, které zabraňují vzniku srdečních onemocnění a zhoubných nádorů," říká dále.

Ještě vhodnější je držet se bylinných čajů, které podporují úroveň energie v těle. Mark Stengler doporučuje například čaj mátový nebo ženšenový.

Nejvhodnějším způsobem překonávání polední ospalosti je krátká procházka. Jestliže si nemůžete dovolit odejít z pracoviště, zkuste si lehnout na záda a opřít nohy o stěnu. Tím, že budete mít dolní končetiny výše než hlavu, dostane se vám do štítné žlázy a do mozku větší množství krve, která by se jinak hromadila v nohách. Tuto polohu kombinujte se strečinkovým cvičením a uvidíte, že se budete cítit svěží i bez kofeinové berličky, kterou byste stejně za několik málo hodin potřebovala znovu.

Jestliže jste skutečně unavení, možná že by bylo nejlepší na chvíli se únavě poddat a dopřát si krátký posilující spánek.Pokud budete spát méně než půl hodiny a dopřejete si tento odpočinek brzy odpoledne, měli byste podle odborníků dosáhnout dostatečného osvěžení.

Mark Stengler, N.D. je lékař zabývající se přírodní léčbou z Oceanside v Kalifornii, spoluautor publikace Bild Strong Bones: Prevent osteoporosis and eEnhance Bone Health Naturally

Zdroj: Mějte zdravé a silné kosti, nakladatelství Pragma

ŠEst pravidel pro zdravé kosti

31. července 2007 v 18:46 | www.doktorka.cz

Pokud nechcete ve stáří trpět osteoporózou, řídnutím kostí, je třeba již v mládí začít na své kosti myslet. Osteoporóza je závažná především velkým rizikem zlomenin, které mají často i smrtelné komplikace (zápal plic, embolie).
1. Ujistěte se, že vaše každodenní strava obsahuje všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Pokud si nejste jisti, konzultujte své stravovací návyky s odborníkem a poraďte se o užívání potravinových doplňků. Ohroženy jsou především ženy, které se často snaží zhubnout a drží různé nevyvážené diety.

2. Zvyšte příjem zelené listnaté zeleniny. Také jezte více celozrnných obilovin (například hnědou rýži, ječné kroupy, pohanku) a všechny druhy luštěnin.

3. Omezte příjem masa max. na jednu porci denně a radikálně snižte konzumování sladkostí, cukru, soli, kávy, alkoholu a nápojů typu coca-cola, fanta, sprite… Tyto potraviny způsobují překyselování organismu a vyplavování vápníku z kostí. Nekuřte.

4. Snažte se být alespoň 15-30 minut denně vystaveni slunečnímu záření. Slunce je důležité pro tvorbu vitamínu D, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí.

5. Pravidelně cvičte a uchovávejte si ideální váhu.

6. Relaxujte, meditujte či jinak redukujte stres. Negativní emoce a stres opět přispívají k překyselení organismu.
Portrét

Zdroje vitamínů

11. července 2007 v 16:51
VitamínPotravinový zdrojÚčinek na organizmus

vitamín A (karoten)

klíčená vojtěžka, mrkev, zelenina žluté a oranžové barvy, petržel, meruňky,tykev,listová zeleninaudžuje dobrý stav pokožky zubů a sliznic, zraku, zvyšuje odolnost proti infekcím

vitamín B (niacin)

mořská řasa kelp, listtová zelenina, houby,arašídy, fazole ořechy, sezamová a slunečnicová semena, obilovinypodporuje psychycké zdraví a nervový systém,zvyšuje chuť k jídlu, udržuje funkci nadledvinek

vitamín B1 (thiamin)

luštěniny, listová zelenina, ořechy, semena např. slunečnice, dýně, celá obilná zrnapomáhá vstřebat škrob a cukr a zvyšuje chuť k jídlupomáhá funci jater a srdce

vitamín B12

fazolové klíčky, mořská řasa dulse, kombu,sojové produktychrání nervové buňky před degenerací, pomáhá vzniku červených krvinek

vitamín B2 (riboflavin)

mandle, řasym listová zelenina, houby,celá obilná zrna, sojové produktyzvyšuje odolnost proti nemocem, pomáhá růstu avývoji, zlepšuje pokožklu a zrak

vitamín C kyselina askorbová

brokolice, kapusta, květák, ovoce, řeřicha,petželkapovzbuzuje růst a vývoj, udržuje šlachy, klouby,zuby, dásně, zvyšuje odolnost vůči infekcím,

vitamín D

ryby, sluneční zářenípodporuje vývoj kostí a zubů

vitamín E

listová zelenina, ořechy, semena, rostlinnýolej, celá obilná zrnakladný vliv na rozmnožování, podporuje srdeční činnost a zpracování mastných kyselin

vitamín K

výhonky vojtěšky, listová zelenina, mořské řasy, zelenina, celá obilná zrnapodporuje krevní srážlivost, snižuje riziko krvácení

Med

10. července 2007 v 17:35
Hodnota včelího medu
U nás máme hodně druhů medu, nejlepší je med lesní, ale dobrý je med akátový - ten vydrží dlouho bez cukernatění.
Naše medy jsou kvalitní a je škoda, že obchodní řetězce prodávají většinou med z dovozu.

Zelené koktejly

8. července 2007 v 16:26



Pokud si budete chtít namixovat zelený životabudič, zapamatujte si především, že pro jeho přípravu byste měli vybírat nejlépe listy, které vyrašily na nezamořené půdě, nebyly chemicky ošetřovány a nejsou přerostlé. V žádném případě nezpracovávejte rostliny zvadlé nebo zasažené jakoukoli chorobou či škůdcem. Před zpracováním v odšťavňovači, nebo v mixeru, všechny suroviny pečlivě omyjte a několikrát opláchněte pod tekoucí vodou. Do zelených šťáv nepřidávejte ovoce, kyseliny v něm obsažené by mohly neutralizovat působení některých aktivních látek. Co přidat můžete (a někdy i musíte, aby šla nať zpracovat), je čistá voda.

Šťáva z pampelišky

Na jaře je pampeliška skutečně božím lékem, který pomáhá především při všech problémech způsobených přetížením jater. Je neocenitelným zdrojem vápníku a draslíku a díky svému obsahu vitaminu A stojí na prvním místě mezi vší listovou zeleninou.

Tekutý kerblík třebule
Tahle rostlinka možná není tak známá, přitom jde o velmi účinný prostředek při léčbě různých žlučníkových, ledvinových a jaterních poruch. Vynikajícím tonikem je šťáva z listů kerblíku, hlávkového salátu (ale ne z přehnojeného záhonku) a pampelišky. Ještě silnějších účinků dosáhnete přidáním květů pampelišky, pokud vám pak bude nápoj připadat příliš hořký, můžete ho přisladit trochou mrkvové šťávy.

Petrželová šťáva
Vzhledem k vysokému obsahu minerálních solí (zejména draslíku) přeměňuje tento výtažek kyselé krevní prostředí, jež bývá často útočištěm choroboplodných zárodků různého druhu, na prostředí výrazně zásadité. Zároveň zvyšuje průchodnost ledvin. Mimo jiné tak pomáhá vyčistit problematickou pokožku a dokonce ovlivňuje i alergie.

Bylinkové octy

8. července 2007 v 16:11

Zkuste si doma vyrobit aromatický ocet, jež vám poslouží jak při vaření, tak i jako ozdoba kuchyně. Použijete-li ozdobnou láhev, můžete ho věnovat jako originální dárek.

Ocet je jedním z nejstarších konzervačních prostředků, jež se připravuje z kysaného vína, moštu nebo piva. Kyselost je způsobená obsahem alkoholu, který se mění v kyselinu octovou. Octy se liší barvou a chutí v závislosti na druhu alkoholu, z něhož se vyrábějí. K výrobě vinného octa se používají červené nebo bílé hrozny. Nejkvalitnější a také nejdražší je ocet vyráběný z italského modenského červeného vína zvaný aceto balsamico, takzvaný silný tmavý balzamikový ocet. Jeho výroba je náročná na čas. Pomalu, minimálně 10 let, zraje v dubových sudech a dalších 10 až 40 let se nechává uležet. Teprve poté se vynikající ocet jemné chuti stáčí do lahví.

Vinné octy můžeme ochutit různými druhy bylinek (estragon, kopr, rozmarýn, zelený pepř, meduňka, česnek, chilli), získáme tak širokou škálu chutí pro salátové dresinky, marinády na maso a ryby. Bylinkové a kořeněné octy lze použít i jako ochucovadlo do polévek či omáček.

Jablečný ocet s česnekem a rozmarýnou
Ideální pro luštěninové saláty

500 ml jablečného octa, 3-4 rozpůlené stroužky česneku, 3 snítky rozmarýnu

Do láhve vložíte snítky rozmarýnu, stroužky česneku a dolijte jablečným octem. Uzavřenou láhev nechte stát na slunném místě 2-3 týdny.

Bazalkový ocet
K ochucení zeleninových salátů a salátů z luštěnin

1 l vinného octu, několik snítek bazalky, 2-3 stroužky česneku

Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložíme do octa spolu se stroužky česneku. Necháme v láhvi 14 dní vyluhovat, a pak ocet přecedíme.

Koprový ocet
K ochucení okurkového salátu, houbové polévky a omáčky

1 l vinného octa, několik snítek mladého kopru, cibule

Opláchnutý a osušený kopr vložíme do lahve, přidáme pár koleček cibule a dolijeme vinným octem. Po 14dnech ocet přecedíme.

Vaření s bylinkami a kořením

8. července 2007 v 16:03

Pokud budete koření vařit příliš dlouho, dosáhnete až příliš výrazné chutě, která nemusí být každému příjemná.
Do pokrmů, které se vaří delší dobu, jako jsou polévky či guláše, přidávejte koření před dovařením.
U pokrmů, které se nevaří tak dlouho, přidejte koření dříve. Čerstvé koření a bylinky přidávejte až těsně před dovařením.
Pokud není v receptu přesně řečeno, nepoužívejte více jak tři druhy koření do jednoho jídla. Vyjímku tvoří například indická kuchyně, jejíž tradicí je používat několik druhů koření.

Bylinky - zpracování

8. července 2007 v 15:58
ZMRAŽENÍ

Mimořádně praktické! Nepřiděláte si moc práce, a navíc tak zachráníte většinu cenných látek i barvu nati. Pro zmražení si natrhejte co nejčerstvější byliny. Nejvíc šťávy mají ráno, když jsou ještě orosené, a pokud možno zastíněné. Slunce, zejména polední, přinutí rozpálené lístky uvolňovat éterické oleje do okolí. Bylina tak sice široko daleko krásně voní, ale to, co byste z ní chtěli uchovat především, nenávratně uniká. Při mražení zůstává i krásná barva, proto vybírejte nepoškozené kousky bez skvrn a zažloutlých listů. K mražení se nejlépe hodí byliny s většími, šťavnatými lístky - libeček, máta (zejména hladkolistá), petrželka - či s křehkými stvoly, jaké má pažitka.
1. Byliny mužete jemně nasekat nožem, ale ideální je vložit větší svazky opláchnutých lístků do robotu. Velice si tak usnadníte práci.

2. Lžičkou naklaďte hromádky směsi do oddílů tvořítka na ledové kostky a zalijte je čistou vodou. Pak tvořltko vložte do mrazak.
3. Jakmile jsou kostky zmrzlé, je nejšikovnější vyloupnout je a přemístit do plastového sáčku nebo krabičky - uspoří to místo.

CHLAZENÍ
Krátkodobý, ale účinný způsob, s nímž si čerstvé lístky ponechají svěžest. Chcete-li si před skutečným konzervováním bylinky užít ještě opravdu čerstvé, zchlaďte je. V ledničce vydrží déle a v lepším stavu než ve sklenici s vodou, kde začnou stonky a spodní lístky brzy podléhat zkáze. V plné kondici vydrží byliny v chladničce asi týden - a během té doby se samozřejmě můžete rozhodnout pro jakýkoli způsob trvalejší konzervace.

1 Na podzim řadě bylin dřtvnatí stonky a zasychají některé lístky. Vybírejte si proto jen nepoškozené hezky zelene části a na sběr vyrazte hned po ránu.

2. Byliny vložené do plastové krabičky nebo mikrotenového sáčku postříkejte mlhou z rozprašovače, to je váš kouzelny spojenec.

3. Vložte do přihrádky na zeleninu ve spodnl části chladničky. Krabičku můžete přikrýt,ale ne úplně, aby k ní mohl vzduch.


Bylinky zaženou nemoci

8. července 2007 v 15:47
Záněty v dutině ústní
Pokud trpíte často afty nebo vám lékař zrovna vytrhl zub, určitě si kupte šalvějovou tinkturu. Šalvěj má totiž desinfekční účinky a zároveň je šetrná a tlumí bolest.

Zažívací potíže, nechuť k jídlu
Místo žaludečních kapek zkuste dobromysl neboli oregáno. Obsahuje vonné silice, třísloviny a hořčiny. Tyto látky jsou účinné nejen proti průjmu, zároveň také mají protizánětlivé účinky, uklidňují, zvyšují vyměšování žluči a podporují chuť k jídlu.

Látky, které obsahuje dobromysl, jsou rovněž účinné proti kašli. Toto koření léčí mnoho neduhů, ale pozor - větší množství může způsobit u méně odolných osob podráždění ledvin.

Neuróza, zánět močových cest
Pomoci vám může bylinka jménem routa vonná. Její listy se suší a drtí na prášek, který se používá jako koření, ale také jako lék. Routa je močopudná a má uklidňující účinky. Zároveň podporuje dýchání a chuť k jídlu. Pokud trpíte chronickou infekcí močových cest, užívejte jako prevenci pravidelně urologický čaj - směs bylinek s močopudným, analgetickým a antibakteriálním účinkem.

Střevní paraziti, žaludeční obtíže, kašel
Tymiánse často užívá při chronických zánětech žaludku. Pomáhá i při dalších problémech se zažívacím traktem, jako je průjem nebo nadýmání. Působí i jako dezinfekce proti střevním parazitům, mírní křeče a pomáhá při chronickém zánětu průdušek. Tymián má dezodorační účinek - odstraňuje pachy.

Vysoký tlak, migréna, špatné trávení
Sáhněte po meduňce. Čaj připravený z nati této bylinky vám pomůže utišit trýznivou bolest hlavy, meduňka také snižuje tlak a působí proti plynatosti. Pokud nechcete pít meduňkový čaj, můžete lístky této rostliny nahradit citrónovou kůru v omáčkách nebo salátech.



recepty na čaj

7. července 2007 v 18:35

Ruský čaj

Přísady:
• Čajové sáčky
• Polévková lžíce medu
• Hřebíček
• 1/3 tyčinky skořice
• Šťáva z jednoho citronu a 2 pomerančů
Do čajové konvice vlijte trochu horké vody tak, aby bylo pokryté dno. Přidejte med, hřebíček a tyčinku skořice. Zahřívejte 7 minut. Přidejte čajové sáčky
a zalijte vroucí vodou. Nechte čaj 5 minut ustát. Za míchání přilijte citrónový
a pomerančový džus. Nalévejte tento silný, chutný nápoj přes sítko do sklenice. Ihned podávejte.
Protichřipkový čaj
Tento recept je dosti jednoduchý, ale velmi dobře zabírá. Uvařte si konvici silného černého čaje (nejlépe Omán, Rize nebo Gruzie OP). Nechte minimálně pět minut louhovat! Poté řádně oslaďte medem (jedna až dvě polévkové lžíce), přidejte mléko a na závěr trochu slivovice dle chuti (cca. půl až jeden panák). Nechte tak pět, deset minut odstát a pomalu vypijte. Skutečně výborně zabírá proti chřipce.
Ice tea
Ice Tea - pro ty, co by preferovali v letních horkých dnech jiný ledový čaj než s příchutí broskve tu máme recept! Do pet lahve nasypte asi 10 až 12 lžiček sypaného čaje (Velmi chutné jsou polofermentované čaje. Mně osobně se osvědčil Nepal Ilkam oolong, který jsem koupil v Oxalis za 28 korun na 50 gramů. Nedoporučuji kvalitní čaje - těch je škoda.) a uzavřené dejte na 8 hodin do lednice. Po osmi hodinách čaj slijte do otevřené nádoby a dochuťte citronem a cukrem. Také se mi osvědčilo přidání několika mátových listů a trochu ledu.
Zelený ledový čaj s medem
Tentokrát Vám přináším mírnou obměna receptu na ICE TEA. Uvaříme běžný zelený čaj, je jedno jaký, klidně i pytlíkový, ale doporučil bych Yunnan green, nebo Hua Cha. Konkrétně Yunnan zalijeme vodou o 80°C a louhujeme dle chuti od 1,5 až do 2,5 minuty. Po dokončení louhování rozpustíme v čaji cca. dvě lžičky medu na jeden hrnek - opět množství medu záleží na Vaší osobní chuti. Na závěr vložíme 3 - 4 kostky ledu, které čaj velmi rychle ochladí. Pro lepší vzhled nápoje ho můžeme podávat ve sklenicích a na hladinu položit ještě čerstvý mátový list, který čaji také může dodat ještě více osvěžující a ne zcela obvyklou chuť
Meruňkový ledový čaj
1 l vody
14 lžiček ovocného čaje (doporučujeme: Broskev-meruňka)
4 meruňky
1 lžíce citronové šťávy
cukr nebo sladidlo
kostky ledu

Sirup z černého bezu

7. července 2007 v 13:58
Sirup z květů černého bezu
Jen málokdo by neznal drobounké slonovinové kvítky s nezaměnitelnou vůní. Nyní je právě nejvhodnější doba si je nasbírat. Náš sirup jistě oceníte za každého počasí. V letním parnu si z něj můžeme dopřát lahodnou osvěžující limonádu. Za podzimních sychravých dnů je zas v teplém čaji vynikajícím zdrojem zdraví prospěšných látek.
  • cca 20 soukvětí černého bezu
  • 1 litr převařené vody
  • 1 kg cukru
  • šťáva ze 4 - 5 citrónů
Nasbírané květy probereme, odstraníme hrubé nečistoty a hmyz. Naplníme jimi čistou sklenici, zalijeme vychladlou převařenou vodou. Nikdy nelijeme vodu ještě horkou, protože by kvítky zhnědly a tím bychom je znehodnotily. Přikryjeme nádobu poklicí a necháme 24 hodin stát na tmavém, suchém místě.
Poté přecedíme šťávu přes jemné sítko a vsypeme cukr. Mícháme dokud se úplně nerozpustí, můžeme si pomoci i mírným ohněm, ale teplota šťávy by neměla přesáhnout 45 stupňů Celsia. Nakonec přidáme šťávu z citrónů a můžeme plnit vypařené lahve.
Nejlépe je skladovat šťávu v lednici. Pokud si ji chceme předvařit do zásoby pro zimní podporu imunity, můžeme naplněné sklenice obrátit na chvíli dnem vzhůru, případně je zavařit. Měli bychom však mít na paměti, že čím větší teplota a čím déle budeme sterilovat, tím méně vitamínů nám tam zůstane.
Bez černý

květiny

6. července 2007 v 14:08
http://www.volny.cz/evaobrazy/Ruze.jpg http://www.reformace.cz/images/ruze.jpg
Květina je symbolem křehkosti

Květina vždy potěší



Květiny odedávna symbolizovaly krásu, něhu, lásku, přátelství i úctu. Jejich darováním vyjadřovali lidé své city, přání i vzkazy. Podle tvaru květů, barvy, vůně a jména se květinám přisuzoval různý význam a vlastnosti. Také se o nich tradovaly všelijaké báje a pověsti, objevovaly se v pohádkách....

pranostiky

6. července 2007 v 13:26
Když dne ubívá, horka přibívá.
Červenec nese parna, krupobití a medovice, jestli hojný na bouřky a vichřice.
Co červenec neuvaří - srpen nedopeče.
Jaký červenec, takový leden.
Když červenec pěkně hřeje, o vánocích se zima zaskvěje.
Červenec - úrody blíženec.
Nebyl -li červen dostatečně děštivý, dodá vodu až červenec a přidá ještě mnohé bouře.

Darované květiny

5. července 2007 v 18:57
kytičky

Symbolika barev darovaných květin



  • žlutá - je teplá, jasná, živá, veselá a lehké mysli, úcta ke stáří, manželství, ale v křiklavém tónu znamená také faleš a nenávist
  • oranžová - je sváteční, půvabná a energická, vzbuzuje radost, je teplá, slunečná, ale znamená také ješitnost
  • červená - je krev, láska a vášeň, nejpůsobivější a nejaktivnější barva - jasná červeň vzrušuje, tmavá působí vážně a důstojně
  • fialová - umí být jasná, ale také pochmurná, slavnostní i pompézní, vznešená, důstojná, okázalá a přátelská
  • modrá - je touha a dálka, také tichá, těžká, vážná i studená, bledě modrá působí jasně a čistě
  • zelená - sjednocuje, uklidňuje, mírní, světlá působí radostně, tmavá studeně
  • bílá - jistota, nevinnost, cudnost a neutralita

Moudra

5. července 2007 v 13:51
"Domníváme se, že jsme ovládli přírodu, ale pravděpodobně si na nás jen zvykla" (Karl Heinrich Waggerl)
"Příroda je velmi moudrá, nedělá nic zbytečně" (Aristotelés ze Stageiry)
"Jenom dvě věci jsou věčné: vesmír a lidská hloupost. Jenom si nejsem jistý co bylo dřív." (Albert Einstein)
"Každý člověk chybuje, jen hlupák v chybách setrvává." (Cicero)
"Blažený není ten, kdo má co si přeje, ale ten, kdo si nepřeje co nemá." (Ernest Hemingway)
*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *

Co možná nevíte o kytkách

5. července 2007 v 8:43 | jarulina
Kytička

Kytka mnohé prozradí


Květiny jsou nejlepším vyjádřením lásky, přátelství, úcty mezi lidmi. Kytky mají svůj význam a proto je vybíráme nejen, která se nám líbí, ale i co znamená, ale i jakou má barvu.
Barvy květin:
-červená - hovoří o žhavých citech
-růžová - značí přátelství
-bílá - mluví o upřímných úmyslech
-modrá - znamená důvěru
-žlutá - vyznačuje žárlivost
-oranžová (růže) - touha